Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jahodový klátil

16. 1. 2012

"Jak bych vám ho jen popsala? Je růžový a klátí se. Spousta smíchu, zvláště ve větších společnostech. Můžete ho samozřejmě podávat i v míse, ale každý bude vědět, že to děláte špatně."

   Na 4 - 6 Klátilů (podle velikosti použitých forem - sklenic) :
 

  • 2-3 sáčky želatiny nebo rostlinné náhrady
  • 300 ml vařící vody
  • 250 g jahod
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 (nebo dle chuti) polévkové lžíce prosátého cukru
  • jahodová zmrzlina
  • 4 větší úzké sklenice na šampaňské, tzv. flétny

   Vydavatelova poznámka:
   Mnohem lépe připravíte pokrm s mixerem. Dohodli jsme se na skleničkách na šampaňské, protože formy, kterým evidentně dává přednost paní Oggová jsou... jaksi nedostupné. Tedy . . . v obchodech je prostě nevidíte. No, rozhodně ne v obchodech na Hlavní ulici, že . . . Ne tedy na naší Hlavní ulici!

   Rozpustíme želatinu ve vodě podle předpisu na sáčku a necháme asi 10-15 minut vychladnout. Zatím opláchneme a očistíme jahody, rozřízneme je napůl a vložíme do mísy nebo jiné nádoby vhodné k míchání. Přidáme většinu šlehačky - trochu si ponechte na dozdobení - a cukr. S použitím mixeru vše rozšleháme do konzistence mléčného kokteilu. Nemáme-li k dispozici mixer, mačkáme mačkadlem na brambory, až je směs hladká.
   Když želatina vychladla, promícháme ji pečlivě s jahodovou směsí a nalejeme do skleniček na šampaňské. Chladíme dvě hodiny (nebo dokud neztuhne).
   Nakonec opatrně vyjmeme Klátily ze sklenic (použijte delší nůž s kulatou špičkou nebo něco podobného) a položíme na talíř. Podáváme ve vzpřímené poloze, u základny zdobíme nějakým tím kopečkem nebo dvěma jahodové zmrzliny, umístěnými jak uznáme za vhodné, a troškou šlehačky."

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< srpen / 2019 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 57727
Měsíc: 800
Den: 20